برنج یکی از اصلی ترین منابع تامین نیازهای غذایی انسان بوده که پس از گندم مهمترین محصول زراعی محسوب شده و بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص اداده است و تنها غله ای بشمار می رود که منحصرا برای تغذیه انسان کشت می شود.
اهمیت برنج تا حدی است که در بخش عظیمی از قاره آسیا تامین کننده هشتاد درصد کالری و ۷۵% از پروتئین مصرفی مردم است .
در کشور ما سطح زیر کشت برنج حدود ۵۸۷ هزار هکتار برآورد شده که حدوداً ۴درصد از کل سطح زیر کشت برنج چهان است و بیش از ۷۵% از اراضی زیر کشت برنج در استانهای شمالی یعنی گیلان و مازندران قرار دارند.
الف- نزولات جوی
( میانگین نزولات جوی در طول دوره رشد، یکنواختی پراکنش بارندگی)
ب- خاک : نوع و شرایط خاص خاک در کشت دیم برنج مهم است
ج- شیب زمین
۱- علفهای هرز
۲- کاهش حاصلخیزی خاک
۳- خشکسالی
۴- بیماریها
۵-حشرات و پرندگان